MTB-Xperience Istrië

IMG_2379

MTB Xperience Istrië

Twee keer per jaar organiseren wij de Mountainbike-Xperience Istrië. Istrië is een bij toeristen populair deel van Kroatië. Met een prachtige kustlijn, een schitterend landschap, en een zacht klimaat is dat goed te verklaren. Maar Istrië is ook het deel waar je met een mountainbike helemaal “los” kunt gaan.

Onze uitvalsbasis is een Istriaans/Kroatische boerderij waar iedere deelnemer zijn eigen appartement heeft. Iedere dag begint met een stevig ontbijt en aansluitend een mountainbike-tocht onder begeleiding van een ervaren gids. Iedere dag staat er naast een mountainbike-tocht ook een ander inspirerend onderdeel op het programma, seizoen afhankelijk. Denk hierbij aan de olijfoogst, druiven persen en wijn bottelen. Vooral om het Kroatische leven te proeven en te ervaren. Ook de Arena van Pula staat op het programma. Bij voorkeur met een optreden van een bekende artiest.

Er is meer dan fietsen alleen!

De begeleider van de MTB Xperience Istrië is een ervaren manager en trainer. Op een inspirerende en natuurlijke wijze geeft deze sturing aan gespreksthema’s die aansluiten bij de belevingswereld van de deelnemers.

Maatwerk

De MTB Xperience is maatwerk. Door slim gebruik te maken van gezamenlijk vervoer, parkeren, autohuur en accommodatie ter plekke weten we kosten binnen de perken te houden. Hierdoor wordt jouw MTB Xperience goedkoper dan dat je hem zelf zou moeten organiseren.

De MTB Xperience combineert spannende en afwisselende mountainbike-tochten met een stuk cultuur. Zo gaan we niet alleen veel fietsen maar zullen we ook onderweg bijzonder dingen tegenkomen zoals een schitterende kasteelruïne (waar je doorheen kunt fietsen), een marmergroeve en een oude spoortunnel.

Buiten het fietsprogramma gaan we ook “meehelpen” op een Kroatische boerderij. In mei is dat vaak het opbinden van de jonge aanplant in de wijngaard, het plukken van asperges (ja die worden daar geplukt, niet gestoken) of het overgieten van wijn. Natuurlijk moet die wijn ook geproefd worden. Op het programma staat ook een bezoek aan diverse schitterende kustplaatsen met gezellige terrasjes en heerlijk ijs. Voor de liefhebbers is er ook een wandeling door een van de natuurparken in de buurt. Kortom, genoeg te doen.

Na vijf dagen keer je terug met het gevoel een hele vakantie te hebben gehad.

De inschrijving is open voor iedereen met passie voor mountainbiken, met belangstelling voor andere culturen en met de wil om geïnspireerd te worden. 

Het maximaal aantal deelnemers is 10.

Een goede basisconditie is een vereiste.

 

Vlucht

Iedere editie zoeken we naar een passende vlucht, normaliter van Schiphol naar Venetië, Pula of Ljubljana. Denk bij het boeken aan de bagage. Helm, schoenen en fietskleding nemen best wat plek in, maar zijn gelukkig nooit zo zwaar.

 Transfer

We gaan uit van het huren van een auto op de luchthaven. De kosten van het huren van de auto’s worden verrekend door te delen door alle deelnemers waarbij we uitgaan van maximaal 4 personen per auto. Ruim van te voren stemmen we met de deelnemers af wie de auto ‘huurt’.

Accommodatie

We zijn te gast bij de familie Antolovic. In hun verbouwde boerderij zijn luxe appartementen gemaakt met eigen badkamer. We gaan uit van 2 personen per appartement. Bij de boerderij is ook een ontmoetingsruimte waar gekookt kan worden of waar workshops gehouden kunnen worden. Deze boerderij biedt ook een kijkje in het agrarisch leven. Dat bestaat hier vooral uit druiven, olijven, vijgen… en wijn. Boer Oliver neemt ons graag op sleeptouw.

 Maaltijden

Luxe ontbijt is inbegrepen. Verder zullen we als echte mountainbikers ‘s middags ergens een bakkertje opzoeken. Prijzen zijn laag, warm brood is heerlijk! ‘s Avonds  zullen we ergens gaan uit eten waarbij de kosten voor een gerecht beduidend lager zijn dan de Nederlandse prijzen. Voor 10 euro kun je echt goed slagen. Bovendien is de Istriaanse avond inbegrepen in de prijs. Op zondag gaan we op weg naar de luchthaven en zal waarschijnlijk een gemakkelijke maaltijd genuttigd worden…

 Huur mountainbike

De mountainbikes worden afgeleverd en weer opgehaald bij ons appartement. Het zijn zogenaamde hard-tail fietsen met een shimano-deore groep en schijfremmen. Laat je verrassen door een Hongaar. Mocht je je eigen pedalen mee willen nemen (dat raden we aan) dan worden de fietsen zonder pedalen geleverd.

 Boeken

Vanwege de beperkte beschikbaarheid van de vluchten bieden we aan een optie op dit programma te nemen. Ook wanneer we slechts 1 deelnemer hebben gaat het programma gewoon door.

1) Deelnemer maakt optionele reservering (maximaal 1 week geldig) door een  mail naar info@axyun.nl of info@velokay.nl te sturen. Binnen 24 uur ontvang je een bevestiging van je reservering. Wil je sneller zekerheid, bel dan naar 06 – 38531560 of 06 – 55868713;

2) Deelnemer boekt zelf vlucht en mailt de vluchtgegevens door naar één van de bovenstaande mailadressen;

3) Deelnemer maakt vervolgens gebruik van optionele reservering per mail;

4) axYun & Vélokay zorgen voor een huurauto op de luchthaven;

5) axYun & Vélokay zorgen voor een deelnemersdraaiboek tenminste 1 maand van tevoren;

6) axYun & Vélokay coördineren het vervoer.

 Kosten

De kosten voor deze 4 daagse reis bedragen slechts 245,-. Dat is inclusief logies-ontbijt, begeleide mountainbike-tochten, diverse excursies en culturele ervaringen (seizoensafhankelijk) en huur mountainbikes.

Exclusief vlucht, transfer, eventuele entree-gelden, lunches, diners en reisverzekering.

Indicatie kosten retourvlucht  zijn €60-100 per persoon, afhankelijk van seizoen en wensen (eigen fiets meenemen kan maar is relatief duur).

Huur auto vanaf  € 20.- per dag per auto, te verdelen over de inzittenden.

Maaltijden ca. € 20,- per dag inclusief drank. (Een diner kost ca 10 euro.)

 

Algemeen

Goede basisconditie is van belang. Deelname is altijd op eigen risico. Deelnemer draagt zelf zorg voor reisverzekering en geldige reisdocumenten.

Tips: neem je eigen pedalen en SPD-schoenen mee. Contant geld is ook aan te raden!

 

Programma

1De eerste dag gaat naar de kust. We bezoeken via zandpaden en een heuvelachtig parcours steden als Porec en Vrsar. Daarbij ontkom je niet aan de wijngaarden waar we doorheen fietsen. Sta versteld van de rode aarde van deze streek. Veel ijzer zorgt niet alleen voor deze rode gloed maar ook voor de bijzondere smaak van de beroemde Malvazija-wijnen. Ook die gaarden gaan we tegenkomen. Met na afloop natuurlijk gelegenheid om die wijn te proeven. Ca 60 km, hoogteverschil 500 meter.

IMG_2419

2Dag 2 staat in het teken van het Limfjord. Deze schitterend vallei is alleen per mountainbike te verkennen. We doorkruisen hem een aantal keer. Ook het kasteel van Dvigrad doen we hierbij aan. Het limfjord is een fjord dat grotendeels “leeg” staat. Alleen de eerste 8 kilometer is door de zee in beslag genomen. De steile wanden maakten het heel lang ontoegankelijk. Er is weinig bebouwing maar des te meer natuur te zien. Hazen, vossen, reeën, everzwijnen, we kunnen ze zomaar tegenkomen!  Ca 60 km. Hoogteverschil 1.000 meter.

 

IMG_6709

3 De Parenzana-dag. De Parenzana is de oude spoorlijn van Porec via Motovun naar Novigrad. De rails en bielzen zijn allang verwijderd, maar de spectaculaire bruggetjes, de uitgehouwen spoorlijn, de bruggetjes zijn prima begaanbaar. Doordat het deel dat wij nemen langzaam bergaf gaat is het vrij gemakkelijk een behoorlijke snelheid te ontwikkelen. Door het uitgehouwen spoortraject met deze snelheid te nemen geeft je de beleving dat je zelf gaat als een trein…. letterlijk en figuurlijk!

IMG_2610

4 De terugreis-dag. Het zit er alweer op.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bijzonderheden
Doel fysieke inspanning in combinatie met inspirerende omgeving zorgt voor nieuwe inzichten en hernieuwde energie
Doelgroep HBO-ers en WO-ers die fysieke inspanning niet schuwen
Deelnemers Maximaal 10
Fysiek belasting Hoog
Voorbereiding deelnemers Goede basisconditie
Benodigdheden Wielerkleding inclusief spd-schoenen
Bijzonderheden eigen pedalen en schoenen meenemen is mogelijk
interesse

Share Button
Copyright © 2013 axYun - Ontwerp van 7 Men